PEPIJN ZWANENBERG
Vandaag stemde de Utrechtse gemeenteraad over het gebiedsplan Overvecht de Gagel. GroenLinks diende twee amendementen op het gebiedsplan in die beiden door de wethouder werden ontraden omdat ze, inderdaad, het centrale doel van de plannen ondermijnden, te weten; het veranderen van de bevolkingssamenstelling. De amendementen werden verworpen en GroenLinks stemde tegen het gebiedsplan. Het plan werd wel aangenomen omdat PvdA, VVD, CDA en CU vóór stemden. Naast GroenLinks stemden ook SP, D66, LU, Groep Mossel en B&G tegen. Hieronder volgt mijn bijdrage van vandaag.
Voorzitter,
Vandaag hebben we het over gebiedsplan de Gagel. En niet voor het eerst. GroenLinks had gehoopt dat er nu hier een gebiedsplan zou liggen wat niet alleen tegemoet zou komen aan de wensen en verlangens van het college en de corporaties maar wat ook tegemoet zou komen ook aan de bewoners van Overvecht de Gagel. Hoop doet leven. Maar; helaas....
GroenLinks is onder de indruk van de inzet van de bewonerscommissies Samen Sterk/Maarank die samen met de Woonbond, Huurderstaal & architectenbureau van Schagen een, volgens GroenLinks, veel mooiere basis hebben neergelegd voor de toekomst van het THEMA gebied.
Een plan wat aansluit bij het woonwensenonderzoek dat de Woonbond heeft uitgevoerd onder de bewoners. En een plan wat gemaakt is door een gerenommeerd bureau wat zelfs een aantal keer de renovatieprijs heeft gewonnen. Een plan waarin uitgegaan wordt van de al aanwezige kwaliteiten van het gebied, wat ruimte biedt aan mensen die willen blijven, aan de zogenaamde sociale stijgers én aan nieuwe instroom. Het voldoet daarmee alles wat o.a. de PvdA met de mond belijdt. Bovendien is het een plan dat wel gedragen lijkt te worden door het merendeel van de huidige bewoners. In ieder geval op meer steun dan het nu voorliggende gebiedsplan.
Het is voor GroenLinks dan ook buitengewoon teleurstellend dat het college in zijn brief van 4 november deze plannen afwijst door te stellen dat zij “de achterstandssituatie van het gebied teveel bestendigen” en dat het teveel “strijdig is met de centrale doelstellingen van het gebiedsplan.”
Een gebiedsplan, een mammoet eigenlijk, waarvan we inmiddels weten dat het de laatste in zijn soort zal zijn. Omdat zowel de gemeente Utrecht als de corporaties aangeven in de toekomst meer te zien in kleinschalige ingrepen en vooral willen inzetten op renovatie in plaats van sloop. GroenLinks zou willen zeggen; laat die toekomst nu en hier, vandaag 19 november 2009 beginnen.
Want het nu voorliggende gebiedsplan nu niet toekomstbestendig is, het is gebaseerd op achterhaalde ideeën in een tijd dat de vraag naar goede goedkope sociale woningen groter is dan die in tijden geweest is. Daarom dienen we hierop, samen met Leefbaar Utrecht een amendement in met als titel ‘Bewoners als Thema in de Gagel’.
Voorzitter, dit gebiedsplan heeft ‘de ambitie’ om in totaal 1100 huurwoningen te slopen. Dus het gaat niet alleen over het THEMA gebied. Maar het gaat wel allemaal om woningen die te maken hebben met structureel achterstallig onderhoud. Ter herinnering; mijnheer Hettinga heeft in 2005 bij Mitros al vurig gepleit voor o.a. het onmiddelijk wegwerken van achterstallig onderhoud. Nooit gebeurd. Maar hioewel deze 1100 woningen jarenlang door de corporaties verwaarloosd zijn, zijn ze bouwtechnisch wel in goede staat. Wij vragen ons dan ook af: Hoe haal je het in je hoofd om goede woningen te slopen. Dat is niet duurzaam en,volgens GroenLinks, wederom, ook niet toekomstbestendig.
En dan nog over de draagvlakmeting. Het ‘piece de resistance’ uit het DUO protocol. Op de drukbezochte RIA, waar jong/oud, koper/huurder, autochtoon én allochtoon zo eensgezind waren stelde een oudere dame die al tientallen jaren in de Gagel woont een simpele vraag. “Als wij nee zeggen tegen de sloopplannen, dan gaan ze toch niet door?” En de wethouder antwoordde toen; “Nee, zo moet u dat niet zien. Dan ontstaat er een nieuwe situatie waarin we moeten kijken wat we gaan doen.” Oftewel; bewoners die nee zeggen tegen sloopplannen moeten niet denken dat renovatie dan aan de horizon gloort.
GroenLinks is er steeds meer van overtuigd geraakt dat we naar een ander soort draagvlakmeting moeten. Een draagvlakmeting waarna mensen weten waar ze aan toe zijn ongeacht de uitslag. Daarom pleiten wij voor een draagvlakmeting die de keuze geeft tussen sloop en renovatie.
Voorzitter, laatste niet onbelangrijke punt:
Het plan om te bouwen in het groen is niet van tafel maar slechts marginaal aangepast. In de commissie bleek al dat de NRU mogelijk (letterlijk) roet in het eten zou gooien van die bouwplannen door opwaardering van deze weg. Inmiddels kennen we de Voorkeusrvariant Ring Utrecht waarin het plan staat om van de NRU een snelweg te maken. Dat is in ieder geval niet de voorkeursvariant van GroenLinks. Maar wel het moment om te vragen aan de wethouder: denkt dit college nog steeds dit groen te kunnen bebouwen? GroenLinks vind in ieder geval nog steeds: Bouwen in het groen, dat moet je gewoon niet doen.
Kortom dit plan kan zoveel beter en
Overvecht; de Gagel verdient ook zoveel beter.
Artikel op site GroenLinks Utrecht
19 november 2009
Overvecht verdient zoveel beter
St. Maartendreef tijdens de bouw