PEPIJN ZWANENBERG

PEPIJN ZWANENBERG

PEPIJN ZWANENBERG

PEPIJN ZWANENBERG

 


Sinds 2006 zit ik in de Utrechtse gemeenteraad voor GroenLinks. En voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2010 ben ik ook weer kandidaat; op plaats 7. Hier zie je de rest van de kandidatenlijst met foto.


Ik ben geboren in 1969 in Roermond en woon sinds 1988 in Utrecht waar ik afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als dramaschrijver. Tijdens en na mijn studie heb ik gewerkt voor het kraakspreekuur, ben ik o.a. vrijwilliger (vormgever en DJ) geweest bij Ekko, jeugdtheaterprogrammeur bij Kikker, programmeur-coördinator Zaal Moira en zat ik in Wijkraad West en schreef ik teksten voor verschillende theatergroepen.


Sinds eind 2007 woon ik samen met mijn vriend Ivo, onze katten Okkie en Trui en drie kippen op de Sputnik; een oud vrachtschip mét tuin in Lombok.  Behalve raadslid ben ik freelance DJ en organiseer ik het maandelijkse queerfeest Cruise Control waar ik ook DJ.


In de afgelopen jaren heb ik mij in de gemeenteraad vooral bezig gehouden met wonen, herstructurering, monumenten en stedelijk groen.  Zo heb ik mij ingezet voor meer sociale woningbouw, duurzamer bouwen, het behoud van bijzondere gebouwen of complexen en het kunnen omvormen van een braakliggend terrein tot tijdelijk park. Op de pagina GroenLinks kun je concrete voorbeelden zien waarvoor ik me de afgelopen jaren heb ingezet met links naar moties, foto’s of persberichten. Ik ben altijd meer te vinden in de Utrechtse wijken dan in het stadhuis en zo heb ik veel verschillende mensen leren kennen; de bewoners van flats in Overvecht die zeer tegen hun wil op de sloop nominatie staan tot mensen van verschillende belangengroepen die zich met mij (succesvol) in hebben gezet voor de historische bebouwing aan de van Sijpesteijnkade.


De komende jaren wil ik mij inzetten voor een duurzame renovatie van sociale huurwoningen. Een groter aandeel sociaal bij nieuwbouw en meer aandacht en bescherming voor cultuurhistorie!


Verder twitter ik en hou ik een blog bij. De meeste blogs die ik vanaf oktober 2006 op Hyves schreef heb ik als bruidsschat ook op deze site gezet. Voor de fans, of freaks, natuurlijk.


Ik zit sinds 2006 in de Utrechtse gemeenteraad voor GroenLinks. Als woordvoerder wonen, stedelijke ontwikkeling en erfgoed strijd

Ik voor meer sociale woningbouw.


Want iedereen heeft recht op een goed en betaalbaar dak boven het hoofd. De wooncrisis laat het failliet van de vrije markt zien. Wonen is een recht, geen verdienmodel.


De afgelopen jaren was van alle nieuwbouw in de stad bijna de helft betaalbaar, zo’n 40% sociale woningbouw. En daar moeten we mee door. Maar het is ook belangrijk om de bestaande woningvoorraad te beschermen. Daarom wil GroenLinks een opkoopbescherming voor de hele stad. Op die manier kunnen beleggers geen woningen meer opkopen om die vervolgens voor schandalige prijzen te verhuren. En op mijn initiatief is de verkoop van sociale huur in de wijken Binnenstad, West, Oost en Noordoost stopgezet. Nu landelijk de verhuurderheffing wordt stopgezet is het tijd om te komen tot een totale stop.


Op het gebied van erfgoed zet ik me al bijna 16 jaar in voor het behoud van bijzondere gebouwen of straten. Zoals de strijd om de van Sijpesteijnkade, het behoud van de Lubro Bakkerij bij Zijdebalen en de oude radiozendcentrale in de Vogelenbuurt.


Daarnaast heb ik me de afgelopen jaren ingezet voor de rechten van regenbooggezinnen en was ik initiatiefnemer van het eerste permanente Regenboogzebrapad ter wereld wat in 2018 werd opgenomen in de collectie van het Centraal Museum Utrecht.


Sinds 2018 ben ik plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad wat betekent dat ik regelmatig raadsvergaderingen voorzit.


Behalve raadslid ben ik DJ in het Queer Collectief Cruise Control. We geven feesten in Utrecht en draaien ook regelmatig op festivals als de Zwarte Cross of queerfeesten in Rotterdam, Nijmegen of Den Bosch.


Ik woon samen met mijn vriend Ivo, onze dochter Keet (geboren op 15 juni 2015), onze katten Okkie en Fiep op de Bonanza; een oud passagiersschip in Lombok. 


De kandidatencommissie heeft me op plek 14 gezet. Een teleurstellende plek. Ik ben nog steeds supergemotiveerd om door te gaan. Het vuur brand nog net zo hard als in het begin. En ik wil heel graag door met mijn werk. Voor een kleurrijke inclusieve stad.


KIES KLEURRIJK, STEM PEPIJNKIES KLEURRIJK, STEM PEPIJN

Gemaakt op een Mac Stuur mij e-mail